Timpul trecea.Neavand proba realitatii,liderii evanghelici s-au simtit datori sa grabeasca venirea lui Hristos,militand pentru implinirea unor evenimente -cheie de mult asteptate.Numai ca jocurile au devenit periculoase,pentru ca evenimentele profetizate nu tineau numai de teologie ci si de politica si relatii internationale.Asa a luat nastere un ciudat melanj politico-religios,critcat de altfel de multe voci influente.

Grace Halsell, autoarea cartii “Predictions and Politics”,[Predictii si politica],este notorie pentru criticile aduse suprapunerii scenariilor/astepterilor profetice cu politica. Statelor Unite.
Grace su numara printre putinii jurnaisti si autori care au atras atentia inca de acum doua decenii asupra relatiei hazardante care se infiripa intre liderii crestini preocupati exclusiv de interpretari profetice si politica SUA din orientul Apropiat.Asa s-a nascut cea mai cunoscuta carte a ei : Forcing God's Hand :"Why Millions Pray for a Quick Rapture and Destruction of Planet Earth”...[Fortand mana lui Dumnezeu: de ce milioane se roaga pentru grabnica Rapire si distrugera planetei Pamant]
Cartea incearca sa fie un raspuns la publicatiile populare despre Armaghedon si sfarsitul lumii si un semnal de alarma pentru o lectura critica a scenariului escatologic dispensationalist.
In 23 iunie 2002 revista TIME atentioneaza ca “pentru unii dintre cititorii evanghelici, cartile din seria
“Left Behind” sunt mai mult decat un ghid spiritual, ele ofera o agenda politica”
Nu este de mirare de ce fortele evanghelice fac de fiecare data lobby atunci cand e vorba de Israel.
“Grupurile evanghelice au mai multa influenta decat AIPAC – Comitetul americani-israelian pentru afaceri publice -sau alte grupari ce fac oficial lobby pentru Israel” sustine jurnalista Michelle Goldberg , autoarea cartii “Kingdum Coming:The Rise of Christian Nationalism”-[Imparatia viitoare:naserea nationalismului crestin].

Pe acest fundal aliante neobisnuie nu inceteaza sa se nasca.Asa se face ca forte evanghelice sustin efortul evreilor de a reconstrui Templul,chiar daca motivele raman diferite.Evreii sunt motivati de idealuri religioase de sorginte nationalista in timp ce crestinii evanghelici doresc reconstruirea Templului ca un semn al sfarsitului in interpretarea dispensationalismului.
Cu cat Templul se construieste mai rapid, cu atat Hristos va reveni mai curand'' afirma participantii la marsul anual de sustinere a Israelului.
Numai ca aici se poate sesiza o logica lacunara . SEMNELE istorice sunt interpretate ca fiind CONDITII ale implinirii scenariilor apocaliptice ceea ce muta discutia de pe taramul profetiilor biblice in planuri politice.Se poate observa cu usurinta cum liderii politici au folosit in nenumarate randuri teme apocaliptice in discursurile lor.Ramane de vazut daca religia a influentat politica,ori politicienii se folosesc de religie pentru a-si atinge scopurile.Una din abilitatile elementare a celor care detin puterea este aceea de a controla evenimentele si ale conduce dupa asteptarile maselor,pe de alta parte, de a modela opinii si convingeri noi.
Doua lucruri sunt evidente :asteptarile populare privind sfarsitul lumii nu pot fi ignorate de senzorul oportunist al politicienilor,iar pe e alta parte strategiile acestora se supun adesea conceptiilor religioase curente.

...va urma [?]...