'' BATALIA ARMAGHEDONULUI ESTE PE PUNCTUL DE A AVEA LOC. SE POATE DEZLANTUI ORICAND PENTRU A SE IMPLINI PROFETIA LUI EZECHIEL.''
Pat Robertson, declaratie in cadrul emisiunii “Clubul 700” difuzata in 9 iunie 1992 , de CBN

Dar cine garanteaza ca scenariul dispensationalist este corect? Sunt asteptari ramase in suspensie si interpretari clar infirmate de istoria recenta.

In perioada Razboiului Rece, adeptii acestei teorii vedeau in initiativele pentru crearea Uniuni Europene reinvierea vechiului Imperiu Roman, de unde se vor arata Antihristul si fiara.
Comunitatea Economica Europeana ,[predecesoarea actualei UE], avea exact sapte membrii, asimilabili balaurului cu sapte capete din Apocalipsa.Cu cateva decenii in urma, preicatorii evanghelici identificau fosta URSS cu “Gog si Magog”,inamicul care trebuia sa atace de la nord Israelul.
O factiune semnificativa a liderilor evanghelici influenti credeau in autencitatea scenariului.
“Noi credem ca Rusia, in mare criza de petrol,se va indrepta catre Orientul Mijlociu,in special catre Israel,motivata de ura fata de evrei....si credem ca atunci va fi un holocaust nuclear pe acest pamant,pentru ca Biblia spune ca sangele va curge pana la zabalele cailor in Valea Israelului, larga de 200 de mile” declara Jerry Falwel, proeminent sustinator al teoriei Armaghedon, intr-un interviu publicat de
Los Angeles Times inca din 1981.
Se pot observa nu doar faptul ca asteptarile profetice sunt, istoriceste,neadeverite ci si inconsistenta logica a afirmatiei. De ce Rusia ar ataca Israelul? Pentru petrol? Este nevoie aici de mai multa atentie pentru textul sacru si ceva cunostinte elementare de geografie economica. Rusia este cea care are petrol, nu Israelul.
Dar sa revenim la temeiul biblic.
Cu siguranta , majoritatea celor care sustin interpretarea dispensationalista a istoriei sunt crestini sinceri si doritori sa-L vada pe Mantuitorul venind pe norii cerului.Ei uita insa ca de-a lungul secolelor, pentru generatii de asteptatori ai revenirii lui Iisus “rapirea” nu era altceva decat luarea la cer a credinciosilor si nu un eveniment separat si anterior celei de a doua veniri, cum scrie in Scriptura [Tesaloniceni 4;17-17]
Antony Hoekema,remarcabil teolog al sec. XX-lea, in cartea sa “Biblia si viitorul” scoate in evidenta cateva din viciile interpretarii dispensationaliste, dovedind ca nu se sprijina pe fundament biblic.

Dispensationalismul nu este compatibil cu planul unitar de salvare a omenirii, prin introducerea artificiala a “dispensatiunilor” ca perioade distincte in istoria mantuirii.Darby si sustinatorii lui se indeparteaza de viziune biblica a unui Dumnezeu consecvent cu El insusi, dar si cu ceilalti.
Biblia nu invata ca Dumnezeu are un plan aparte pentru Israel si un altul pentru Biserica.
Vechiul Testament nu face nicio profetie cu privire la existenta in viitor a unei imparatii de o mie de ani doar pentru evrei.
Biblia nu vorbeste despre intoarcerea evreilor in tara lor pentru Mileniu.
Biblia nu sustine ca Biserica este doar o paranteza in planul de rascumparare.
O venire secreta lui Iisus este o idee cu totul straina de Scripturi.Niciun pasaj biblic nu afirma ca cei credinciosi vor fi rapiti inainte de a doua venire a lui Hristos si ca dupa acest potential eveniment mai poate exista o sansa ca unii sa fie mantuiti.
Biblia nu aminteste nicaieri de un mileniu de pace pe pamant. Capitolul 20 din Apocalipsa vorbeste despre “mia de ani”,dar ea se deruleaza in ceruri,in timp ce pamantul este pustiu.

….exista persoane care cred ca nu conteaza cat de corecta este din punct de vedere teologic interpretarea dispensationalista, atata timp cat este crezuta de multi credinciosi.Aceasta confirma ca oamenii nu reactioneaza functie de situatia cu care se confrunta ,ci functie de perceptia ei, de modul in care si-o imagineaza.
In aceste cauzuri , logica sociologului american William Isaac Thomas se aplica impecabil :''Daca oamenii trateaza situatiile imaginare ca fiind reale, acestea vor fi zguduitor de reale in ce priveste consecintele”
Asa se face ca putem asista la derularea unor”” profetii autoimplinite”atunci cand oamenii cred ca stiu care trebuie sa fie cursul evenimentelor.Ei se vor stradui sa provoace Improvocabilul pentru ca expectantele lor sa se implineasca.

Este imperios necesar sa se traga un semnal de alarma:

ARMAGHEDONUL POATE DEVENI O REALITATE, ATATA VREME CAT EL DOSPESTE IN CONSTIINTA COLECTIVA