Azi e prima zi de scoala
Dragul meu, fii gata
Unde-i scoala, nu-i tocmeala
Imi vorbeste tata.

Sa inveti, sa fii cuminte
Fapta-ti da rasplata;
Esti scolar de-acu-nainte
Zice iarasi tata.

Si spre scoala ne conduce
Soarele cat roata
Si cotind pe la rascruce
Tare mandru-i tata!


15 septembrie a devenit din sarbatoare, belea.Mare.Buzunarele parintilor vor plange cu sughituri.



Parintii trebuie sa scoata din buzunar cel putin 350 de lei pentru a cumpara rechizitele si hainele necesare unui copil care va incepe, la 15 septembrie, clasa I, luand in calcul cele mai mici preturi din aceste zile. Potrivit NewsIn, rechizitele unui elev de clasa I costa cel putin 130 de lei, pentru un minim ce include ghiozdan, 10 caiete, un stilou, creioane, acuarele, alfabetar si bloc de desen. Cel mai ieftin ghiozdan costa, intr-un hipermarket din Capitala, 17 lei, iar un bloc de desen - 4,5 de lei. Preturile cresc si de cinci ori in cazul unor rechizite, in functie de marca si de calitatea produsului. Astfel, acuarelele indispensabile la orele de desen costa intre 5 si 25 de lei. Hainele de soala, reprezinta, insa, cea mai mare cheltuiala, in jur de 220 de lei. O uniforma de baiat se vinde, tot la hipermarket, cu minimum 70 de lei, in vreme ce o pereche de pantofi costa cel putin 50 de lei. La acestea se adauga treningul, pantofii de sport si cel putin o camasa. Cu mai putin de o saptamana inainte de inceperea scolii, raioanele de rechizite si haine din magazine sunt foarte solicitate, iar directorii de magazine anticipeaza ca, in aceasta perioada, vanzarile sunt de aproape sase ori mai mari decat in restul anului. Cea mai mare problema pentru parinti este gospodarirea bugetului. "Avem 200 de lei pentru rechizite, dar nu as vrea sa ii cheltuim pe toti acum. Am luat caiete, ghiozdan si alte maruntisuri, dar mai sunt multe de cumparat. Ne trebuie si uniforma, insa e mai greu de gasit, pentru ca aici au ramas numai marimi mici. Oricum, vom mai avea cate ceva de cumparat si dupa 15 septembrie, in functie de pretentiile invatatoarei", spune mama unei eleve, aflata la cumparaturi intr-un hipermarket din Bucuresti. In timpul scolii, la cheltuielile parintilor se vor adauga cele pentru pachetul cu mancare al copilului, diferite evenimente organizate de clasa (excursii, bilete la teatru sau circ), atentii pentru invatatoare cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie, precum si pentru asa-numitul fond al clasei, care, desi este ilegal, se colecteaza, inca, in multe scoli.


Elevii claselor mai mari se pregatesc si ei cu mult entuziasm...



Pentru dascali, numai artificii si surprize.....

"Nu va mai amagiti cu salariile crescute inainte de alegeri, a caror crestere o pierdeti in cateva luni, prin inflatie", a afirmat, vineri, presedintele Traian Basescu, prezent la Congresul Cadrelor Didactice din Romania si de peste hotare. El a mai apreciat ca deprecierea din sistemul de invatamant ar fi rezultatul unei "bune intelegeri" intre politicieni si sindicate.

* "Eu aici nu am venit nici sa va promit salarii, nici sa va spun nimic altceva decat sa va dau semnalul meu de respect si in acelasi timp sa va conving ca aveti nevoie sa va implicati intr-un sistem de educatie performant. Nu se poate numai cu satisfactii din acelea negociate de sindicate, din cand in cand. Nu se poate", a afirmat Traian Basescu, citat de Mediafax.

* "Toti stim foarte bine ce inseamna aruncarea cu bani inainte de alegeri, inseamna inflatie in lunile dupa alegeri si veniturile raman tot acolo, iar capacitatea de a cumpara a dascalului se diminueaza proportional si in deplin acord cu excesele facute inainte de alegeri", a mai spus presedintele.

* "Apelul meu la dumneavoastra este sa nu va pacaliti, sa fiti realisti, sa alegeti solutiile care pun sistemul de educatie in stare de performanta, pentru ca Romania este condamnata daca tinerii nu vor face performanta ca urmare a scolii pe care au facut-o si vom ramane un vesnic importator de orice", a adaugat seful statului.

* Traian Basescu a tinut sa faca si o radiografie a situatiei actuale a educatiei, precizand ca o cauza a acestei situatii este faptul ca sistemul educational a fost pastrat centralizat: "O sa va spun un lucru care nu o sa va placa. Daca s-a produs o depreciere majora a sistemului de educatie, el este rezultatul bunei intelegeri intre politicieni si sindicate", le-a transmis Basescu profesorilor prezenti la Congres.

* Seful statului a mai adaugat ca intotdeauna, inainte de alegeri, s-au facut compromisuri pe seama calitatii educatiei, apreciind ca, de cele mai multe ori, aceste intelegeri au fost facute "cu amagiri de moment, prin peticirea Legii salarizarii sau Legii educatiei, prin obtinerea unor satisfactii de moment, in detrimentul temeiniciei actului de educatie si a sistemului de salarizare".

Adica nice munca fara paine, nice paine fara munca ?La asemenea vesti
unele cadre didactice panicate au gasit solutii ...Ce, asa nu se poate face un ban cinstit?